dimarts, de març 08, 2005

Al final la pedra de les patents ha caigut sobre els nostres caps

Els polítics europeus han decidit ignorar la voluntat del Parlament per aprovar la nova llei de patents, que inclou la possibilitat de patentar programari.

Sobre les barbaritats que això suposa ja n'he donat molts d'exemples en passats escrits a aquesta web. Un dels casos més recents és la patent de l'icona d'ajuda, expedida a Japó. L'empresa de programari que distribueix Ichitaro (l'únic programari - també privatiu :-/ però al menys de creació local - que fa la competència al Microsoft Office a Japó) ha estat denunciada, i ha entrat en l'espiral dels advocats i judicis.

Protegir-se contra les denuncies de Propietat Intel.lectual no és una gesta a l'abast de qualsevol empresa. Es tracta d'un procés llarg i costós que requereix advocats i personal expert en la matèria. Però les grans empreses ja disposen de departaments dedicats a tals affairs.

Precisament han estat les grans empreses les que més pressió han realitzat als polítics europeus per aconseguir l'aprovació d'aquesta llei. La perspectiva d'aquestes multinacionals d'obtenir beneficis gràcies a royalties pesa més que la voluntat de no perjudicar premeditadament el mercat de petites i mitjanes empreses, així com el de particulars.

Resulta especialment perjudicat el sector del Programari Lliure. Molts dels projectes de programari lliure es troben sota la responsabilitat de grups de programadors independents, on els beneficis no provenen de la venta de llicències d'ús (absolutament contrari a l'ètica del programari lliure que promou les llibertats d'ús, distribució, modificació i lliure distribució de millores), sinó del manteniment, gestió o adaptació dels projectes d'IT. En el programari lliure, al no haver cost de llicències es fa difícil soportar un sistema que propaga el pagament de royalties acoblades a aquestes llicències.

En conjunt, la nova llei de patents beneficia un grup reduït d'interessats que segueixen la seva pròpia agenda personal, i perjudica els interessos d'Europa. Especialment perjudica els interessos socials, al ser el Programari Lliure el centre de la diana, i les royalties el quantiosos beneficis que recolliran uns pocs rics per esser encara asquerosament més rics i vanidosos.

Afortunadament no tots els països de l'Unió Europea s'han agenollat davant el poder econòmic dels lobbies interessats, pel que es possible i necessari fer modificacions per a impulsar el programari lliure i limitar l'acció de la nova llei.

Comentaris: Publica un comentari a l'entrada

<< Principal