divendres, de setembre 03, 2004

Patent ridícula nº 6,785,865

El dia 6 de març de 1997, Microsoft va entregar una petició de patent. La patent en qüestió, la nº 6,785,865 fou validada i expedida el passat dia 31 d'agost per la USPTO dels USA. Es titula "Discoverability and navigation of hyperlinks via tabs". O com diu la seva descripció:
A user may discover and navigate among hyperlinks through the use of a keyboard. For example, a user may press a tab key to discover and navigate to a first hyperlink that is part of a hypertext document. The first hyperlink is, in response, given focus and a focus shape is drawn around the text or graphics for the hot region of the hyperlink. If the user again presses the tab key, the next hyperlink is given focus and a focus shape (i.e., an outline that surrounds the next hyperlink) is drawn around the next hyperlink. A user may also tab to a placeholder for an image in order to make a decision whether the image should be downloaded or not.
És acollonant fins a quins límits ridículs i absurds ha arribat el sistema de patents de software. Vull dir, al 1994 ja existien browsers com el Mosaic o el lynx, i ambdós permetien navegar amb el teclat sense problemes. Especialment el lynx (i altres), que és en mode text per consoles. Jo llavors no sabia ni el que era TCP/IP. No va ser fins un parell d'anys després que el meu papi (jo encara feia l'EGB) em va comprar un modem a 14400bps i m'otorgà una certa carta blanca amb limitacions i vigilància contínua sobre l'ús que en feia de la línia telefònica.

Desafortunadament l'època de les BBSs ja havia passat. Però va arribar una cosa millor. Una xarxa anomenada Internet que contenia múltiples màquines enllaçades entre sí. Interessant per mi en aquell temps pel contingut elevat de documents acadèmics, howto's i material didàctic que hi podia trobar. Apart d'altres aventatges per la comunicació com l'email i l'IRC.

És impressionant que ara vingui Microsoft i patenti l'ús d'una tecla per navegar sobre els enllaços d'una pàgina web o sobre un llistat d'arxius. Només falta que patentin el control-alt-supr. Sobretot quan durant aquells primers anys només repetien una i altra vegada que Internet era una inútil parida que s'esvairia sense èxit. Evidentment uns anys després, al voltant del 97/98, a Redmond es van adonar de l'errada i en Bill Gates va corregir la seva profecia amb un gir de pi radians.

Els de l'Oficina de Patents (de qualsevol part, en general) sembla que es fiquin cavall a l'hora de revisar les peticions. Però ni n'Edgar Allan Poe, en moment de màxima concentració i estat de pre-coma etílic, deixaria passar tot aquest fems.

Nota: M'he adelantat per dos dies i mig a slashdot :-P

Comentaris: Publica un comentari a l'entrada

<< Principal