divendres, de juny 04, 2004

Una d'animalades (grosses)

Estava jo amb el tema de les patents quan m'he passat per la United States Patent Office i m'he posat a cercar patents de programari clarament obvies. Com que no tinc tota la vida, n'he triat (sense gaire esforç) vàries sobre correu electrònic i spam. Aquestes són algunes joïes que he trobat, n'hi ha d'antigues però tan bones com les noves:

  • La 6.732.157, comentada a l'anterior post.
  • 6,732,149 (maig 2004). IBM. Sistema de detecció de correu no desitjat. Escaneig actiu del tràfic de la xarxa, i realitzar l'acció apropiada en cas de troballa.
  • 6,718,321 (abril 2004). HP. Servidor d'email via Web, amb indexació del text complet. Permet als clients conectar-s'hi i realitzar cerques al conjunt dels missatges.
  • 6,708,205 (març 2004). Suffix Mail, Inc. Sistema de correu eletrònic. Un programa amb interfícia i que classifica els emails en diferents carpetes segons el remitent.
  • 6,691,156 (febrer 2004). IBM. Mètode per restringir l'accés de correu no sol·lícitat. Implementar una llista blanca, i demanar a l'usuari permís per incorporar a aquesta llista el correu provinent de nous remitents.
  • 6,654,787 (novembre 2003). Brightmail, Inc. Mètode i aparell per filtrar e-mails. El sistema filtra els correus i envia notificació al remitent indicant que s'ha filtrat (puaj! tan espantós com les notificacions dels antivirus). També accepta distints mòduls amb diferents regles de filtrat.
  • 6,092,101 (juliol 2000). DEC. Mètode de filtrat d'emails per a varis clients conectats a un servidor. Els missatges són classificats i guardats en el servidor.
  • 6,009,462 (decembre 1999). DEC. Substituir un fragment d'un email per un enllaç (hot-link), a un sistema de correu distribuit. L'usuari clica sobre l'enllaç (un fitxer adjunt en HTML codificat en MIME) per accedir a la resta del missatge.
  • 5,999,932 (decembre 1999). Bright Light Technologies, Inc. Sistema i mètode de filtrat d'spam emprant cerca de cadenes i processat heurístic. Primer realitza una cerca de text. Avisa a l'usuari en cas positiu amb un missatge d'OK (i.e. no es spam, aquí funciona a l'inrevès del comú), o segueix. Fer una cerca heurística. Avisa a l'usuari amb la notificació NEW si resulta positiu. Si cap dels dos sistemes dóna positiu, considera el missatge com a spam i mostra l'avís de BULK.
  • 5,377,354 (Decembre 1994). DEC. Mètode i sistema per ordenar i prioritaritzar l'email. Crear una sèrie de regles per classificar el correu rebut en diferents nivells de prioritat.

  • I per què seguir. Sincerament, al principi fa gràcia pero passada mitja hora t'adones de l'absurd que és tot el sistema de patents de programari del EUA. La gran quantitat de fems i ridiculeses que s'hi troben invaliden tot el sistema, ja que està pensat en un principi per potenciar les innovacions. Però principalment potencien els aprofitats i vius i els que tenen advocats (i molts) per poder assessorar-se sobre les entrevicolles del sistema. En definitiva, potencia la vida fàcil a base de rendes de les llicències, un dret otorgat de manera clarament desequilibrada.

    En Clayton M. Christensen analitzava al seu llibre "The Innovator's Dillema" el problema que suposaven per a les empreses les tecnologies trencadores (disruptive technologies). Es tracta d'empreses que a pesar d'haver assolit un gran nivell gràcies a la seva innovació i inversió en I+D, s'enfonsen de cop i volta degut a una nova tecnologia que tira per terra el seu mercat, sense saber-se adaptar. Un exemple en són els ECMs (Enterprise Content Managment) i el recent software de blogging com aquest, que a pesar de ser més sencill pot cobrir les necessitats de comunicació entre un grup de persones sense haver de gaster-se milers d'euros. Una mostra més de com el sistema de patents de programari no s'adapta a la necessitat social. Totes les antigues patents no valdran un cèntim enfront a una tecnologia trencadora i, per tant, les empreses s'apressuren a explotar les seves patents tot el ràpid que poden i a obtenir tots els beneficis possibles, sense analitzar que el seu monopoli pugui perjudicar el progrés científic perque precisament és el que els convé.

    I per acabar, una joia recent de fa pocs dies, la patent al DOBLE CLIC de ratolí!!! Modalitat "si et passes de temps prement el botó et mostram info sobre el programa". Sí, aquesta és de Microsoft. No podia esser d'altra manera ;)

    Ara que ja hem adquirit els coneixements bàsics estam preparats per plantejar i contestar la següent pregunta: "Per 20 cèntims d'euro, anomena tecnologies trencadores respecte del doble clic, com per exemple el clic simple. Un, dos, tres, responda otra vez..."

    Comentaris: Publica un comentari a l'entrada

    << Principal