dimecres, de febrer 23, 2005

Prova Pilot de Votació Electrònica

Al passat Referèndum sobre la Constitució Europea es va posar en marxa un sistema de votació electrònica sense validesa real, evote. Va ser una prova pilot a nivell no general i a les Balears només es podia provar des d'Ibiza de manera voluntària. El sistema l'ha programat Indra, que ha oferit una solució de software privatiu, tancat i únicament per windows xp/2000. Per aquestes característiques jo ja quedo fòra del sistema ^_^; ¿Qui pot confiar en un programa privatiu que a sobre no ha estat avaluat per cap grup independent?

L'associació OVE ofereix un informe amb conclusions bastant negatives sobre el funcionament del sistema.


La pàgina principal de la web consisteix en una imatge jpeg, tal qual.

Donada la intangibilitat dels bits, el vot electrònic requereix una aproximació distinta a l'adoptada amb el vot de paper. El Consell Europeu va el·laborar la Rec(2004)11E on estableix les línies generals per desenvolupar aquests sistemes de vot. Allà mateix s'hi resumeixen les noves possibilitats que ofereix el vot electrònic:
Entrant al protocol de votació electrònica en sí, Bruce Schneier establí a l'Applied Cryptography uns requeriments bàsics per tal que el procés de votació resulti vàlid:
  1. Només els votants autoritzants poden exercir el dret a vot.
  2. Només es pot votar una vegada, no més.
  3. Ningú pot determinar qui a votat a qui.
  4. Ningú pot duplicar el vot de ningú.
  5. Ningú pot canviar el vot de ningú sense esser descobert.
  6. Cada votant ha de poder comprovar que el seu vot es té en compte al càlcul final.

Comentaris: Publica un comentari a l'entrada

<< Principal