dimecres, de desembre 08, 2004

Quan parlen les bruixes

Ja fa un parell de mesos que havia escoltat el rumor i jo no m'ho creia, no ho veia possible, però R.Galli ho confirma.

Resulta que hi ha "professors" (o el que siguin) a la Universitat de les Illes Balears (UIB), del Departament d'Informàtica i Matemàtiques (DMI), que es neguen a tenir una xarxa wireless (compatible 802.11b) a la universitat, perquè podria ser perjudicial per la salut!

Els dispositius wireless emeten a uns 0'1-0'2 W de potència. El telèfon mòbil GSM emet a picos entre 2-5 W, i a més tenim el mòbil a menys de 10 cm del cervell quan parlam. Algunes vegades és pitjor i tenim el mòbil a la butxaca al costat dels oo (encara que no parlem, s'emeten trames de dades eventualment). Normalment estam a més distància del portàtil o de l'estació base, veritat?

Sí, les freqüències són distintes. El mòbil GSM emet a la banda 890-915MHz. El wireless als voltant de 2'4GHz, justament la freqüència de ressonància de l'aigua. Ostres, quin nom més lleg, té pinta de perillós. Però saps a quina freqüència i amb quina potència funcionen els microones? També a 2'4GHz, igual que el wireless, i amb uns 1000-2000 watts, unes deu mil vegades més potent. Prohibim els microones?

Fa anys que es discuteix crear una xarxa wireless a la UIB, i sempre s'han presentat diferents excuses, com per exemple la seguretat, o les reticències legals, recordar els pobles que van multar. Però una Universitat és distinta, els seus principis són la creació i compartició d'informació.

Això ja es passa de rosca, fregant el vudú. Crec que si un membre universitari vol aturar un projecte, ha de presentar els informes i dades necessaris per avalar la seva decisió i actuar coherentment, no amb excuses estúpides. No a un lloc on es pretèn fer cultura.

No vull dir que les ones electromagnètiques siguin inòqües. Està demostrat que són perilloses, i molt. Conec casos de "radios" que han quedat mig estèrils o turumbes per culpa d'algun descuit reparant l'antena radar d'un vaixell (això és potència). Però un mòbil és a un radar el que un protozoo és a una ballena. Si aquesta gent tingués conciència del que realment els fan a una radiografia, segurament sortirien de l'hospital agonitzant a crits.

Comentaris:
Pues sería evidentemente lo mejor para la Universidad si el proyecto cayese en manos de los alumnos como proyecto de fin de carrera, en lugar de ir a una telefónica pagándoles encima un pastón por un trabajo mal hecho (basta ver las redes totalmente desprotegidas que montan para comprobar que no tienen nunguna profesionalidad).
 
¿Què diu la Phillip Morris quan li preguntem si cal prohibir fumar als llocs de treball?

El mateix que diu un teleco quan li preguntes si cal limitar les antenes: ¿qui es l'estúpid ignorant que diu això?
 
Molt bona, però fixa't que la situació anàloga és la contraria i que els professors Universitaris no tenen els mateixos interessos que el Morris. Crec que encara que el tabac et fes vomitar sang, seguiria essent bò pel Morris.

En la notícia d'adalt estam permetent els microones i telèfons mòbils, per considerar prohibir la wireless, quan aquests darrers emeten moolta menys potència que els primers. I, important, els que fan les crítiques són enginyers en telecomunicacions i matemàtics que probablement portel el mòbil a dintre dels pantalons durant mig dia, i la resta del dia penjat a l'orella. I que a més ensenyen a una universitat. És aquesta falta de rigurositat la que no em pareix graciosa ni pròpia d'un científic.

El tabac ocasiona malalties sobre una persona i està demostrat d'una manera _*científica*_ més certera que en el cas de wireless i mòbils.

En canvi la contaminació més lleu i a més llarg termini, com podria ser la dels cotxes de benzina a les ciutats, crec que es podria equiparar a la dels mòbils (en realitat crec que la dels cotxes és molt pitjor, basta veure el color negre dels pulmons d'un ciutadà i comparar-los amb el rosat d'un habitant de poble; consti que no em dedic a això ;) Està allà, sabem que és dolenta per la salut, però no feim rès perquè no ens pareix suficientment tòxica i perquè necessitam transport barat, a petroli.

De fet les ones electromagnètiques són negatives per la salut. El problema és descobrir quins nivells pot absorbir el cos humà i quedar d'acord.
 
Publica un comentari a l'entrada

<< Principal