dissabte, d’octubre 23, 2004

In the beginning... was the Command Line

Els GUIs (Graphic User Interfaces) es van inventar per a fer la feina que interessa directament, deixant en banda les complicacions de la línia de comandes. I l'invent seria de no ser pel nivell de detall perdut en l'execució de les tarees i per les complexitats de segon grau introduides per l'entorn gràfic.

Neal Stephenson (Cryptonomicon, Snow Crash...) conta la història de quan els entorns gràfics eren l'amor de la seva vida, el qual en aquells temps era sinònim de MacOS. Un dia, un error del sistema operatiu va produir la pèrdua de part del seu treball. Llavors va descobrir la gran metàfora dels entorns gràfics i la decepció sobre la quals es sustenten. Perquè les carpetes i fitxers només són representacions d'altres realitats a més baix nivell, i per molt micos que siguin els gràfics, un mal disseny intern condueix a la pèrdua de control i estabilitat.

Avui en dia segueix essent un fan dels GUIs, sense perdre el contacte amb la terra. En altres paraules, va descobrir els sistemes unix i compatibles :-) on és possible treballar amb els entorns gràfics alhora que s'utilitza tota la potència oferida pel sistema operatiu -des de la línia de comandes si fa falta-. I segueix essent un punt vàlid des de l'escritura del llibre a l'any 1999.

El llibre també analitza l'enfonsament d'Apple a aquella època. Bàsicament l'exclusivitat del hardware que venia es contraposava a l'abaratiment del hardware emprat pels competidors, com MS, que tenien el seu negoci en el sistema operatiu. Cinc anys després és interessant veure com Apple ha tornat a reviure, gràcies a la força de la seva marca, amb el negoci del iPods i iBooks. Això sí, aquesta volta amb MacOS-X.

STEPHENSON, Neal. "In the beginning... was the Command Line". Ed. Perennial. 2003. ISBN 0-380-81593-1.

Comentaris: Publica un comentari a l'entrada

<< Principal