dimarts, de juny 15, 2004

I què tal Gmail?

Doncs bé, mira. Aprova amb nota alta. I no pel gigabyte d'espai sinó pel sistema funcional i eficient que ofereix tant en la presentació com en la gestió dels correus. Diferent del que havia vist fins ara.

gmailEl principal és la classificació que permet realitzar sobre el nou correu. Inicialment s'hi poden trobar vàries bústies o carpetes principals: inbox, starred, sent mail, all mail, spam i trash. A cada missatge s'ens permet activar un flag amb aparença d'estrella, útil per marcar els missatges importats. Aquests missatges marcats també aparèixen a la bústia d'starred. De la matèixa manera, a la bústia d'all mail hi aparèixen llistats tots els missatges tant rebuts com enviats.

I és aquí on radica la gràcia d'aquest sistema. En lloc d'haver de posar-se a crear carpetes com un boig, permet crear etiquetes (labels), aplicables als missatges a través de la creació de filtres que classifiquen els missatges rebuts en les diferentes etiquetes. D'aquesta manera, podem accedir als missatges a través de les etiquetes que hem creat, com si es tractàs de bústies, però també acompanyen la descripció de cada missatge. Amb la particularitat de que un missatge pot rebre més d'una etiqueta. Així puc configurar per exemple les etiquetes "amics" i "universitat", amb els filtres escaients, i saber a priori si un missatge és d'un amic meu (fàcil pel from) i si el seu contingut fa referència a alguna de les assignatures de les que estic matriculat.

Aquest sistema pot semblar caòtic, però funciona, juntament amb la rapidesa i agilitat de la interfícia. I parlant de rapidesa, com a detall extra es permeten utilitzar combinacions de tecles que agilitzen la navegació per la interfícia. Aquest aspecte encara es pot millorar si es permetés la configuració de les combinacions.

Altre punt fort del gmail és el sistema de cerca implementat a la google per realitzar cerques sobre els missatges. A més, utilitzant les opcions avançades es pot filar molt prim i estalviar temps en cas d'intentar trobar un missatge perdut del que sabem què diu però no on es troba. És una diferència notable respecte qualsevol altre sistema via web de correu, i està a l'altura (inclús sobrepassa, ja que permet actuar sobre tot el conjunt de correu) dels clients de correu d'escritori o consola.

I tornant a la interfícia, la manera de presentar les converses o fils de missatges també és original, i un acte d'eficiència en la utilització d'espai per intentar no presentar contingut duplicat a les quotes. Si bé no he provat lo còmode que resultaria per a llegir llistes de missatges amb molt de tràfic i fils de missatges llargs i complexes. Dubt que pugui vèncer el "mutt". De qualsevol manera el sol fet de que considera la simple idea de presentació per fils ja és un avanç respecte a molts d'altres clients via web.

Per acabar, la major pega que hi he trobat és que no permet rebre el correu via pop3 ni imap. Només per web. Bé, es pot perdonar perquè precisament la gràcia del sistema està allà.

Hi ha molta gent que ha escrit sobre els missatges de propaganda personalitzats que apareixen segons el contingut de l'email que estam llegint en aquell precís moment, però personalment no els he trobat gaire intrussius (en una columna a la dreta). De fet fins i tot s'agreix que siguin en mode texte (Adwords), en lloc dels odiosos banners gràfics d'altres webs.

En definitiva es pot afirmar que el sistema conjuntament amb l'espai que ofereix i l'alta usabilitat mereix ser provat i copiat arreu.

Comentaris: Publica un comentari a l'entrada

<< Principal