dijous, de juny 10, 2004

Comparativa banda ampla

He investigat diverses ofertes de banda ample (per a usuaris domèstics), sigui xDSL o cable, que s'ofereixen pel món i amb aquestes dades he creat un gràfic representatiu que podeu veure a continuació (prémer a sobre per augmentar). Abans d'extreure conclusions sobre el mercat en general i l'espanyol en particular, veiem uns quants detall per entendre el gràfic:

En primer primer lloc, he procurat considerar les ofertes sense límit de tràfic mensual. Hi ha bastantes ofertes al mercat mundial on el tràfic està limitat mensualment, o es cobra per quantitat de tràfic. Aquest tipus de comercialització sol estar dividida en tràfic nacional i internacional (aquest darrer més limitat o car).

Tampoc he considerat les ofertes amb facturació per temps. A Portugal Telecom hi ha una oferta de 0'03 EUR per minut de conexió, mínim 25 EUR (14h), a una velocitat de 256kbps/128kbps.

També es pot veure al gràfic que només s'hi considera la velocitat de baixada. La velocitat de pujada sol ser menor, de l'ordre de 5 a 10 vegades. Ni hi ha consideracions sobre la qualitat del servei, però donat que la majoria són operadores nacionals, podem esperar alguna cosa d'elles (ejem...).

El darrer punt és que a les ofertes de cable hi sol haver inclòs un paquet de televisió (Ono, Roadrunner, Earthlink). S'observa que a Europa abunden bastant més les ofertes d'ADSL que de cable. Així com a Europa també abunda més el satèl.lit que el cable per a accedir a TV. De fet, en una de les meves sortides a Alemanya, pràcticament no hi havia casa que no tingués satèl.lit per a TV.

Comparativa banda amplaI ara sobre el gràfic, el primer que bota a la vista és que a Espanya, encara que els preus baixin a la meitat o es dobli la velocitat pel mateix preu (tal com ha anunciat Telefònica de cara als següents mesos), seguim estant a la coa d'Europa, o com a mínim no resulta excepcionalment barat. Aquí la banda ampla és cara, i després de l'anunciada baixada de preus seguirà essent cara.

El mateix es pot extrapolar a la resta d'Europa Sud, amb uns preus significativament per sobre de l'Europa Nord.

Una altra dada que atreu l'atenció és que a Europa les ofertes actualment es centren entre els 500kbps i els 2Mbps. A EUA la velocitat gira als voltants dels 3-4Mbps, si bé el límit el sol imposar la saturació de la línia a hores punta pel que la velocitat real usualment és menor.

A Japó... bé, Japó són les 4 barretes que hi ha perdudes a la dreta del gràfic (45Mb per 10'5EUR). Anem tots a Japó, no?

Nota: Por petición popular (¿?) he escrito una traducción al castellano. Está como comentario aquí.

Comentaris:
Yep, gràcies. A arrassar el món ;-)
 
TRADUCCIÓN A LENGUA CASTELLANA (con errores ortográficos incluidos ;)
=====================================

He investigado las diversas ofertas de banda ancha para usuarios domésticos, sea xDSL o cable, que se ofrecen por el mundo y con estos datos he creado un gráfico (click encima para aumentar). Antes de extraer conclusiones sobre el mercado en gral. y el español en particular, veamos unos cuantos detalles para entenderlo:

-He procurado considerar ofertas sin límite de tráfico mensual. Hay bastantes ofertas en el mercado mundial donde el tráfico está limitado mensualmente, o se cobra por tráfico. Este tipo de comercialización suele estar dividida en tráfico nacional e internacional (este último más caro).

-Tampoco he considerado ofertas con facturación por tiempo.En Portugal Telecom hay una oferta de 0'03 EUR/minuto, mínimo 25 EUR (14h), a 256/128.

-También se puede ver que en el gráfico sólo se considera velocidad de vajada. La velocidad de subida suele ser menor, del orden de 5 a 10 veces. Ni hay consideraciones sobre la calidad del servicio, pero dado que la mayoría son operadoras nacionales podemos esperar alguna cosa de ellas (ejem...)

-El último punto es que en las ofertas de cable suele haber incluido un paquete de televisión (ono, roadrunner, earthlink). Se observa que en Europa abundan más las ofertas de ADSL que de cable. Así como en Europa también abunda más el satélite que el cable para la TV. De hecho, en una de mis salidas a Alemania, prácticamente no había casa que no tuviese satélite para la TV.

Y ahora sobre el gráfico, lo primero que salta a la vista es que en España, aunque los precios bajen a la mitad o se doble la velocidad por el mismo precio (tal como anunció Telefónica de cara a los siguientes meses), seguimos estando en la cola de Europa, o como mínimo no resulta excepcionalmente barato. Aquí la banda ancha es cara, y después de la anunciada bajada de precios seguirá siendo cara.

Lo mismo se puede extrapolar al resto de Europa Sur, con unos precios significativamente superiores a la Europa Norte.

Otro dato que atrae la atención es que en Europa las ofertas actuales se centran entre los 512kbps y los 2Mbps. En USA la velocidad gira alrededor de los 3-4Mbps, si bien el límite suele imponerlo la saturación de la línea en horas punta por lo que la velocidad real es usualmente inferior.

En Japón... bueno, Japón son las cuatro barritas perdidas a la derecha del gràfico (45Mbps por 10'5 EUR). Vamos todos a Japón, no?
 
Publica un comentari a l'entrada

<< Principal