dimecres, de juny 23, 2004

Beyond Fear, per Bruce Schneier

Schneier ens explica com funciona la seguretat i ens ajuda a analitzar les diferents solucions que s'ens poden acudir davant un problema de seguretat per poder decidir si aquesta compensa o no l'aplicar-la (el que ell anomena trade-offs). El tractament d'aquests problemes és ampli i general; abarca des de la possible entrada de lladres a casa o l'ús de targetes de crèdit per Internet, fins a atacs terroristes (amb especial consideració de l'11S).Beyond Fear

Comencem per explicar el que és la seguretat. Per dir-ho breument, si tots fossim honests i ben intencionats llavors les mesures de seguretat no farien falta existir. Malauradament el món no és així i les persones honestes som les que sortim perdent. L'explicació que ens proporciona sobre la seguretat és bastant àmplia, i comprèn la prevenció, la intencionalitat, la [in]justificació , l'atacant, l'atac, els bens implicats i les contramesures.

La major part del còs del llibre ens explica passa per passa una metodologia simple per poder analitzar si la solució a un problema de seguretat compensa o no el cost relacionat. Aquestes passes les presenta en forma de pregunta:
  1. Quins bens volem protegir?

  2. Quins riscs o perills enrevolten aquests bens?

  3. Fins a quin punt ens ajuda la nostra solució a disminuir aquests riscs?

  4. Quins nous riscs causa la solució?

  5. Quin costs implica la solució?

Els polítics tenen molt fàcil sacrificar qualsevol tipus de dret a la intimitat a canvi de la promesa de major seguretat. Però estam segurs de què aquesta seguretat extra aconseguida compensa el sacrifici realitzat? Moltes vegades és millor analitzar el panorama abans de començar a realitzar accions sense sentit que no reporten apenes cap benefici però sí moltes molesties i desaparició de drets ciutadans.

Juga molt al nostre favor, inclús per a les decisions més quotidianes i diàries, estar mínimament capacitats per poder decidir si volem realitzar els sacrificis per aplicar una mesura de seguretat o si al contrari és millor per a nosaltres negar-s'hi.

Comentaris: Publica un comentari a l'entrada

<< Principal